donderdag 26 september 2013

15 november 2013 Themamiddag Zitten is dodelijk

-->
Meer dan een uur of tien per dag zitten, verhoogt de kans op sneller overlijden met 40 tot 60 procent, vergeleken met mensen die minder dan vier uur per dag zitten. De sterftekans door ‘zitten’ zit hem in de balans tussen zitten en ‘licht intensieve’ activiteiten.
Fysiologisch onderzoek heeft tot nu toe opgeleverd dat bij langdurig zitten het ‘goede ’ cholesterol (het HDL-gehalte) daalt, dat er meer vetten (triglyceriden) in het bloed komen. En ook dat de lichaamscellen minder gevoelig worden voor insuline. Een deel van die kennis is gebaseerd op onderzoek aan muizen en ratten. Het idee is dat het spiergebruik tijdens langdurig zitten zoveel afneemt dat de stofwisseling er ongunstig door verandert. Van der Ploeg: „Het grote verschil tussen zitten en staan is het gebruik van je grote beenspieren. Dat zijn de grootste spieren in je lichaam. De doorbloeding en de stofwisseling in de spier veranderen als je die spieren niet gebruikt. Daar moet het labonderzoek zich op richten. Het simpele idee is dat je zo’n grote spiergroep niet urenlang ongebruikt moet laten. Die spieren zijn gemaakt om te bewegen.”

Hidde van der Ploeg van het EMGO-instituut van het VU medisch centrum in Amsterdam is auteur van recente epidemiologische onderzoeken naar het verband tussen zittijd en sterfte
bij grote groepen mensen. Het onderwerp is de afgelopen maanden flink in het nieuws geweest. Want het roept nogal wat vragen op. Want als we minder moeten gaan zitten, hoe gaan we dat praktisch doen? Welke gevolgen heeft het voor werkgevers, werknemers en bijvoorbeeld de adviezen t.a.v. gezondheidsmanagement. En wat verandert er in de adviezen van gezondheidsprofessionals zoals de leefstijlcoach?

Op 15 november 2013 zal Hidde van der Ploeg niet alleen zijn onderzoek toelichten maar ook de verschillende praktische oplossingen bespreken waar al onderzoek naar is gedaan. In pilots leidde dit tot substantiële zitvermindering. In een afwisselend programma gaan we in discussie over de voor- en nadelen van zitvermindering en de betekenis voor ons werk en vrijetijdbesteding. We zien graag dat u als belangstellende met praktische handvatten naar huis gaat. Als is het al alleen om uw eigen zitgedrag te verminderen....

Locatie Antropia Hoofdstraat 8,  3972 LA Driebergen
Datum 15 november 2013
Inloop 13:00
Start programma: 13:30
Einde programma: 16:30
Kosten Euro 75,00 ex BTW,
studenten en oud-studenten AVLEG Euro 60,00 ex BTW

Organisator: Academie voor Leefstijl en Gezondheid
Opgave: info@avleg.nl
Meer informatie: info@avleg.nl of bel Yneke Vocking: 0634005252

Geen opmerkingen:

Een reactie posten