zondag 2 september 2012

Wilskracht is een spier



Sommige boeken kun je vaker lezen. Dat geldt ook voor Wilskracht, want het is eigenlijk een lekker lezend studieboek.
Volgens het boek bepalen IQ en zelfcontrole het succes in ons leven. Maar alleen zelfcontrole is te trainen, net als een spier. Iedere ochtend, ten minste als we goed geslapen hebben en na een goed ontbijt, is onze wilskracht weer opgeladen en gebruiken we het om verleidingen te weerstaan. Zo knokken we iedere dag ongeveer vier uur om niet te snacken, niet weg te dromen achter de PC, goede keuzes te maken, sociaal te zijn en ga zo maar verder. Dat valt niet mee. Onderzoek laat zien hoe glucose onze wilskracht voedt. Voldoende glucose zorgt ervoor dat je langer door kunt gaan. Het is kortom de energiebron van onze wilskracht. Alleen al om die reden is een goed eetpatroon belangrijk om ‘sugardips’ te voorkomen.

Wat maakt dit boek zo interessant voor leefstijlcoaches?
Naast de mooie voorbeelden van uitzonderlijke mensen, die wilskracht gebruiken voor hun vaak bizarre prestaties, zijn het vooral de ingrediënten die wilskracht voeden en die je als leefstijlcoach kunt gebruiken. Verstopt in het boek vind je eigenlijk de ingrediënten die ervoor zorgen dat leefstijlcoaching werkt b.v. kies een doel en beperk het tot één doel, want te veel tegelijk doen vreet aan dezelfde beperkte wilskrachtbron. Afvallen in combinatie met een nieuwe baan en verhuizing gaat niet werken!
Als je een doel hebt werkt het beter als anderen dat ook weten, dus publiek maken “dit ga ik doen!” zorgt dat je zelfcontrole toeneemt.
Over planning: houd er rekening mee dat je bijna altijd te positief bent over de tijdsperiode waarin je het doel bereikt. Vraag daarom aan anderen om jouw doelstelling te beoordelen.
Maar ook monitoring; een keer per week op de weegschaal is goed, maar iedere dag is beter! Opschrijven wat je doet in een logboek zodat het jouw aandacht heeft is ook een vorm van monitoring en helpt je om focus te houden op wat je belangrijk vindt.
Verder helpt het je om je acties zo SMART mogelijk te maken zodat er niet aan valt te ontkomen. Bijvoorbeeld “vandaag bel ik om 10:00 uur met Brenda om … te bespreken”. Een doel dat niet SMART is gemaakt valt nauwelijks te bereiken.
Vrienden en sociale steun kunnen je helpen om door te zetten. Je kunt je vrienden gebruiken om afspraken mee te maken, b.v. een herinnering dat je om vier uur samen gaat wandelen per sms. Internet en apps helpen je ook steeds meer (websites worden in het boek genoemd). Gebruik regelmatig kleine beloningen want dat voedt je wilskracht en zorg voor een grote beloning als je het einddoel bereikt.

Voor de leefstijlcoach is het prettig snuffelen in dit boek op zoek naar tips en tricks die je kunt inzetten. Daarom loont het de moeite om het als studieboek te gebruiken op zoek naar een nieuw coachingspareltje. Daarnaast is het ook wel eens prettig om te lezen dat niet alles leuk hoeft te zijn, maar dat het ook belangrijk is om gewoon de handen uit de mouwen te steken en aan te pakken. Het boek is daarin een reactie op het adagium “If it feels good, do it”. Persoonlijk spreekt mij dat wel aan, maar ik vind Karakter van Bordewijk dan ook een prachtig boek. Discipline en wat weerstand trainen de wilskracht, niet waar?

Kees der Weduwe

Wilskracht van Roy Baumeister en John Tierney, must read voor leefstijlcoaches.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten